0

I am having a problem when I want to run code like this on a Arduino Uno with esp8266-01. It's not working. In serial monitor nothing about esp.

#include <SoftwareSerial.h> 
SoftwareSerial esp8266(2,3);

void setup() {
  // put your setup code here, to run once:
  Serial.begin(9600);
  esp8266.begin(9600);
  esp8266.print("AT+RST");
  delay(1000);
  esp8266.print("AT+CWMODE=1");
  esp8266.print("AT+CWJAP=\"ssisd\",\"pass\"");

}

void loop() {
  // put your main code here, to run repeatedly:

}

But when I load to Arduino empty code and to serial monitor write "AT" it working or I can connect to my wifi, but only with empty code.

enter image description here

RX is in pin 2 and TX is in pin 3. And i flashing esp with this Tutorial

  • It should be a cross-connection like TX -> RX, RX -> TX, your wiring is wrong. – hcheung May 22 at 0:27
  • The wiring also doesn't match the code. The code is using SoftwareSerial on pins 2 and 3 to talk to the ESP8266. In the drawing it is connected to the hardware serial pins 0 and 1. – Delta_G May 22 at 3:25
  • to communicate with the esp-01, if you have an empty sketch in Uno, you connect the esp-01 to RX/TX of the USB chip on Uno. this chip is connected with TX to RX pin of Uno and with RX to Tx pin of Uno. – Juraj May 22 at 4:57
  • I had before TX and RX conected to pin 2 nad 3 i wrote this under picture. I tryed switch RX and TX still nothing. I tryed RX in pin 0 and TX in pin 1 and change code, but still nothing. – Lukas May 22 at 9:18
  • Try changing baud to 115200 ?? Sometimes it's not 9600, I talk about esp8266.begin ... – Shams El-Deen May 23 at 23:32

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Browse other questions tagged or ask your own question.