2

I am following the wiring and code at https://playground.arduino.cc/Main/ReadingRPM but using pin 9 to read the speed instead of pin 2 and I have added a 10K pull up resistor between pin 9 and +5V as well; I dont see any interrupts firing even though the fan is running;

The fan is a standard intel cpu fan with 4 wires(black, yellow, green, blue) and the green wire is the sense/tach wire and I have connected it to pin 9 as well;

Need some help or expert advise; I am not sure if the approach works fine or not;

4

There are no interrupts on pin 9 (unless you are using Pin Change interrupts...?). You have to use pin 2 (interrupt 0), or pin 3 (interrupt 1) (also, on the Mega: 18 (interrupt 5), 19 (interrupt 4), 20 (interrupt 3), and 21 (interrupt 2)).

3
  • I am using arduino mega and using the digitalPinToInterrupt(9) when passing the value to attach/detach interrupt calls; not sure if thats same as what you meant;
    – techniche
    Sep 16 '17 at 20:59
  • RTFM: External Interrupts: 2 (interrupt 0), 3 (interrupt 1), 18 (interrupt 5), 19 (interrupt 4), 20 (interrupt 3), and 21 (interrupt 2). These pins can be configured to trigger an interrupt on a low level, a rising or falling edge, or a change in level. See the attachInterrupt() function for details.
    – Majenko
    Sep 16 '17 at 21:01
  • Thanks; I am using pin 19 now since other pins are occupied and the code seems to read and print RPM values;
    – techniche
    Sep 16 '17 at 21:06

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.