2 Added wiring photo
source | link

I bought the standard 1.77" TFT screen months ago and It has never worked. I follow the wiring diagram shown for Uno on  the guide on the Arduino website and the best result I have ever got is it seeming like the screen itself is broken. I must have rewired the whole thing many times now and quadruple checked each time. As I have never used this screen before I do not know what is correct any further than the tutorial.

enter image description here

I say that because it seems to understand instructions but does not display them correctly.
I have tried multiple examples and tests on it that all yield weird results.
The tests I have tried are:

  • The SD demo that loads the Arduino icon off SD and fills the screen with it. The serial connection says that it has successfully read the image but just displays black lines
  • Setting the background colour with random colours which seems to work fine apart from the black bars
  • Drawing random colour, positioned and sized rectangles. Result is image below. Colours seems to prefer pink, purple and white.

enter image description hereRandom rectangles test

As you can see it looks like the image is 1D, no rectangles stop across the x axis so I did a test for that, it just draws a 1x1 pixel red dot going down the screen's left side, if it drew a red line moving down then my thought that it was stretching the first column would be correct, it didn't, just white and black bars still, so I modified it to test every column in case it wasn't column 0, same result...weirdly only when I made the 1x1px rectangle 5x5 my idea was correct.

enter image description hereAnother completely different test looks the same> Black lines not changed

As you can see on both the images, the black bars are a persistent factor, their colour cannot be changed and they appear once TFT.begin has been called.

After looking around the only help I could find is someone mentioned that Arduino the company updated the TFT library but not the software but he/she didn't provide a download link. In the time I've had this I'm sure I'm redownloaded/updated the Arduino software a few times too.

Are the glitches normal for wrong pin connections? Is there some pin wrong on the website?

I bought the standard 1.77" TFT screen months ago and It has never worked. I follow the wiring diagram shown for Uno onthe guide on the Arduino website and the best result I have ever got is it seeming like the screen itself is broken. I must have rewired the whole thing many times now and quadruple checked each time. As I have never used this screen before I do not know what is correct any further than the tutorial.

I say that because it seems to understand instructions but does not display them correctly.
I have tried multiple examples and tests on it that all yield weird results.
The tests I have tried are:

  • The SD demo that loads the Arduino icon off SD and fills the screen with it. The serial connection says that it has successfully read the image but just displays black lines
  • Setting the background colour with random colours which seems to work fine apart from the black bars
  • Drawing random colour, positioned and sized rectangles. Result is image below. Colours seems to prefer pink, purple and white.

enter image description here

As you can see it looks like the image is 1D, no rectangles stop across the x axis so I did a test for that, it just draws a 1x1 pixel red dot going down the screen's left side, if it drew a red line moving down then my thought that it was stretching the first column would be correct, it didn't, just white and black bars still, so I modified it to test every column in case it wasn't column 0, same result...weirdly only when I made the 1x1px rectangle 5x5 my idea was correct.

enter image description here

As you can see on both the images, the black bars are a persistent factor, their colour cannot be changed and they appear once TFT.begin has been called.

After looking around the only help I could find is someone mentioned that Arduino the company updated the TFT library but not the software but he/she didn't provide a download link. In the time I've had this I'm sure I'm redownloaded/updated the Arduino software a few times too.

Are the glitches normal for wrong pin connections? Is there some pin wrong on the website?

I bought the standard 1.77" TFT screen months ago and It has never worked. I follow the wiring diagram shown for Uno on  the guide on the Arduino website and the best result I have ever got is it seeming like the screen itself is broken. I must have rewired the whole thing many times now and quadruple checked each time. As I have never used this screen before I do not know what is correct any further than the tutorial.

enter image description here

I say that because it seems to understand instructions but does not display them correctly.
I have tried multiple examples and tests on it that all yield weird results.
The tests I have tried are:

  • The SD demo that loads the Arduino icon off SD and fills the screen with it. The serial connection says that it has successfully read the image but just displays black lines
  • Setting the background colour with random colours which seems to work fine apart from the black bars
  • Drawing random colour, positioned and sized rectangles. Result is image below. Colours seems to prefer pink, purple and white.

Random rectangles test

As you can see it looks like the image is 1D, no rectangles stop across the x axis so I did a test for that, it just draws a 1x1 pixel red dot going down the screen's left side, if it drew a red line moving down then my thought that it was stretching the first column would be correct, it didn't, just white and black bars still, so I modified it to test every column in case it wasn't column 0, same result...weirdly only when I made the 1x1px rectangle 5x5 my idea was correct.

Another completely different test looks the same> Black lines not changed

As you can see on both the images, the black bars are a persistent factor, their colour cannot be changed and they appear once TFT.begin has been called.

After looking around the only help I could find is someone mentioned that Arduino the company updated the TFT library but not the software but he/she didn't provide a download link. In the time I've had this I'm sure I'm redownloaded/updated the Arduino software a few times too.

Are the glitches normal for wrong pin connections? Is there some pin wrong on the website?

1
source | link

Is my TFT screen defective?

I bought the standard 1.77" TFT screen months ago and It has never worked. I follow the wiring diagram shown for Uno onthe guide on the Arduino website and the best result I have ever got is it seeming like the screen itself is broken. I must have rewired the whole thing many times now and quadruple checked each time. As I have never used this screen before I do not know what is correct any further than the tutorial.

I say that because it seems to understand instructions but does not display them correctly.
I have tried multiple examples and tests on it that all yield weird results.
The tests I have tried are:

  • The SD demo that loads the Arduino icon off SD and fills the screen with it. The serial connection says that it has successfully read the image but just displays black lines
  • Setting the background colour with random colours which seems to work fine apart from the black bars
  • Drawing random colour, positioned and sized rectangles. Result is image below. Colours seems to prefer pink, purple and white.

enter image description here

As you can see it looks like the image is 1D, no rectangles stop across the x axis so I did a test for that, it just draws a 1x1 pixel red dot going down the screen's left side, if it drew a red line moving down then my thought that it was stretching the first column would be correct, it didn't, just white and black bars still, so I modified it to test every column in case it wasn't column 0, same result...weirdly only when I made the 1x1px rectangle 5x5 my idea was correct.

enter image description here

As you can see on both the images, the black bars are a persistent factor, their colour cannot be changed and they appear once TFT.begin has been called.

After looking around the only help I could find is someone mentioned that Arduino the company updated the TFT library but not the software but he/she didn't provide a download link. In the time I've had this I'm sure I'm redownloaded/updated the Arduino software a few times too.

Are the glitches normal for wrong pin connections? Is there some pin wrong on the website?